Moje kuchenne inspiracje

Dynia

Przepis na dzisiejszy obiad - ZAPIEKANKA Z DYNI -

2 cebule

2 ząbki czosnku

500 g mięsa mielonego

6 pieczarek

1 papryka

4 pomidory

ok. 1 kg dyni

oliwa z oliwek

sos meksykański - Łowicz

makaron typu: kolanka

50 g sera żółtego

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

 

WYKONANIE:

 

Cebulę i czosnek umyć, obrać i posiekać drobno. Zarumienić na patelni. 

Dodać mięso i przyprawy, smazyć ok. 5 minut.

Następnie dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski.

Pieczarki obrać ze skóry i posiekać w półćwiartki, również wrzucić na patelnię. Chwilę smażyć, dodać pokrojone pomidory i dynię startą na dużych oczkach.

Dusić 10 - 15 minut. 

Makaron gotować według zaleceń na opakowaniu.

Do potrawy na patelni dodać sos meksykański, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. 

Potem ugotowany makaron wymieszać razem z mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego cienko olejem.

Wierzch potrawy posypać startym żółtym serem.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. I gotowe.

Smacznego!