Moje kuchenne inspiracje

Dynia

Krem z dyni z pieczarkami

1.5 kg dyni

2.5 litra bulionu

1 cebula

3 marchewki

7 ziemniaków

500 g mięsa na zupę (ja miałam w zamrażalniku akurat korpus kury, ale równie dobrze może to być inne mięso, które lubicie)

6 pieczarek

oliwa z oliwek

przyprawy: sól, ostra papryka, 2 łyżeczka czosnku, 2 łyżeczki imbiru

 

WYKONANIE:

 

Do garnka z 2.5 litrami wody, włożyć rozmrożone i umyte mięso. Zagotować.

Ziemniaki, marchew i dynię - umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę.

Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.

Kiedy woda się zagotuje, zebrać szumowinę. Następnie wrzucić cebulę, ziemniaki, dynię i włoszczyznę. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Doprawić przyprawami do smaku. Wyłączyć i pozostawić na chwilę do wystygnięcia.

Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać oliwę i przyrumienić na niej pieczarki.

Zupę zmiksować blenderem i postawić z powrotem na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

Podawać z 4 plastrami podsmażonych pieczarek. I gotowe.

Smacznego!