Moje kuchenne inspiracje

Dynia

Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem grzybowym

Placki:

1 kg ziemniaków

1/2 średniej dyni

1 cebula

ok. 2 szklanek mąki

3 jajka

oliwa z oliwek

przyprawy: 2 łyżki "warzywka", pieprz

Sos:

1 kg grzybów leśnych np: podgrzybków

1 cebula

oliwa z oliwek

5 łyżek śmietany 30%

1.5 łyżki mąki

przyprawy: sól, pieprz

 

WYKONANIE:

 

Placki:

Ziemniaki, dynię i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tartce o małych oczkach, tak by powstała papka. 

Do masy ziemniaczano-dyniowej dodać jajka, mąkę oraz doprawić do smaku.

Wszystko wymieszać.

Rada:  Jeżeli masa jest za płynna należy dodać więcej mąki, aż do odpowiedniej konsystencji.

Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać dużą łyżką porcje masy.

Po usmażeniu ostatniej porcji, placki podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.

Sos:

Grzyby oczyścić z liści, gałązek i ewentualnych robaków. Pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. 

Na patelni rozgrzać oliwę i zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę. 

Przerzucić ugotowane grzyby, doprawić do smaku pieprzem, jeśli ją za mało słone, dodać jeszcze soli. 

Grzyby podsmażyć z cebulą, następnie chwilę poddusić.

Gdy grzyby będą już miękkie, a woda wyparuje, dodać śmietanę i mąkę, (wymieszaną w osobnym kubku - jednolita konsystencja bez grudek) cały czas mieszając by sos się nie przypalił. 

Poczekać chwilę, aż wszystko się zagotuje i wyłączyć. 

Zrobione wcześniej placki ziemniaczano-dyniowe polać sosem grzybowym. I gotowe.

Smacznego!